Hemlösa twittrar

Förra veckan skrev jag om twitterkampanjen för hemlösa där man för 25 kr under en vecka kan följa kända personers twitter. Den här kampanjen fick stort utrymme i media och givmildheten tycktes inte ha några gränser, liksom kändisarnas glädje över att få vara med och bidra. Men mitt uppe i denna välgörenhetsiver saknade jag att i twitterform också kunna följa de hemlösas vardag. För trots allt är det den verkligheten allt det här handlar om. Därför blev jag förvånad när jag läser en krönika i dag och upptäcker att samtidig som kändiskampanjen drog igång startades också projektet ”Vi hörs i Sthlm” där fyra hemlösa twittrar om sin vardag. Den twittersatsningen är ju mycket intressantare och borde åtminstone ha fått likvärdig medieexponering. Och jag kan inte hålla med Emanuel Karlsten som i sin krönika menar att projektet ”Vi hörs i Sthlm” skapar samhällsturism samt snuttifierar problemet. För det är ju precis tvärtom, det är kändiskampanjen som snuttifierar problemet genom att underhålla oss en stund.

Uppdatering 2011-12-28:

”De hemlösa har blivit över 30 procent fler det senaste årtiondet och vi som skriver i tidningarna har misslyckats med att förstå och skildra vad det betyder. Alla jippon som kompenserar för vår försumlighet i detta är välkomna.”  Johanna Koljonen

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer till “Hemlösa twittrar”

 1. Jane Melander skriver:

  Vi ska fr o m 1/1 prenummera på fyra lotter/månad, de stödjer Sthlms Stadsmission. Jag har Godstart som förstasida när man går in på internet och mina pengar går dit och i veckan köpte jag tidningen av en man ”Situation Sthlm”.

  KRAM!!

 2. Min erfarenhet genom mina dryga 1100 sidor bloggande är att när jag skriver från härbergen källare o så är intresset större en dom perioder där jag iallafall tillfälligt har haft det tryggare, piggare och gladare. Många gånger har jag blivit ledsen över det att, så fort jag fått andrum har intresset svalnat. Något annat jag observerat som mönster är att när jag är sliten, nere och bär smutsigare, omatchade kläder är det trögare att sälja S-Sthlm en när jag har lite mer rena o ordentliga kläder o ser starkare/gladare ut, då är det lättare att sälja tidningen. Eller kepa = färre tidningar. Hatt = fler sålda. Många gånger undrar jag om det inte bör vara tvärtmot.

 3. Carro skriver:

  Jag såg ett reportage om det på nyheterna (tror det var abc) för ett tag sedan. Så lite uppmärksamhet har det fått men håller med om att det borde uppmärksammas mer.

 4. Rolf Nilsson skriver:

  Hemlöshet är fattigdomens ansikte.
  Först när de fattiga visar sig som hemlösa på gator och torg blir de ett problem, för oss andra. Ett problem för de boende i området, ett ordningsproblem. De hemlösa skapar konflikter med sin omgivning genom sin blotta närvaro.

  Hemlöshet är primärt inte ett socialt problem, det är ett fattigdomsproblem.
  När Socialstyrelsen räknar antalet hemlösa hämtar man uppgifter främst från socialtjänsten.
  Gemensamt för dem man räknar är att de saknar pengar för att själva kunna ordna logi.
  De är de allra fattigaste i vårt samhälle. Människor som saknar bostad, men har pengar, har inte kontakt med socialtjänsten och finns inte med i Socialstyrelsens beräkningar.

  De är bostadslösa, inte hemlösa.

  Det är således fattigdom som skiljer hemlösa från andra människor, inte missbruk, psykisk sjukdom eller andra bekymmer som vi alla kan ha.
  För de hemlösa är hemlösheten ett bostadsproblem. Men bostäder har blivit till spekulationsobjekt, istället för en mänsklig rättighet.

  Men eftersom socialtjänsten har det yttersta ansvaret för utsatta människor hänvisas bostadslösa utan pengar dit. Så omvandlas den bostadslöse från att vara en person som saknar bostad till att vara en person med sociala problem, problem som passar den kunskap som socialtjänsten har och kan lösa. På ett strukturellt plan har man skapat ett socialt problem av ett bostadspolitiskt problem.

  Ett av den borgerliga alliansens viktigaste budskap är att människor genom olika valmöjligheter själva ska forma sina liv. Den rätten har inte de hemlösa. Deras möjlighet att påverka sina liv minskar när de blivit beroende av socialtjänsten. De som saknar alternativ tvingas sova på härbärgen där deras rättigheter och integritet kränks.
  För hemlösa finns inget vårdval, alltså ett steg mot ett segregerat sjukvårdssystem där fattiga och rika får olika vård. Det befäster utanförskapet och motverkar återanpassningen. Det löser inte hemlöshetsproblemet.
  Ytterst är hemlöshet en fråga om demokrati och mänskliga rättigheter.
  Tyngdpunkten på arbetet mot hemlöshet måste flyttas från socialtjänstens individinriktade insatser till åtgärder som motverkar den växande fattigdomen och ökar tillgången på billiga bostäder. Endast så kan hemlösheten på sikt avskaffas.”

  Det är också en fråga om empatisk mognad hos människor.
  En del verkar ha stannat upp i ett tillstånd av ett barns emotionella förståelser för omvärlden, en omvärld de fått förtroende att styra av andra emotionellt störda och omogna individer, i tron att de fortfarande befinner sig i sandlådan och leker.
  Men människorna behöver inte fler sandslott, som likt Hitlers arkitektoniska drömmar försvarades in i det sista inom bunkerns slutna väggar.

 5. jag vet av många års erfarenhet på gatan som registrerad hemlös att den är en ren omöjlighet att bli fri från ett missbruk när man lever på gatan. har också sett många fd etablerade i samhället som blivit hemlösa nyligen och bott med mej på härgbergen och endast under en tid på kanske 3 månader är den människans utstrålning förbytt till böjd rygg och tysthet. har även observerat att ny-hemlösa faller in i ett djupare missbruk om det nu fanns ett innan.
  Det ska till en general satsning från samhällets sida nu för länge sedan. När det nu är akut bostadsbrist.
  Men jag tror att det är många andra grupper också som har det svårt. Det känns som… Ja vet inte vad, men allmänt i samhället. En kyla, ett dåligt och stressat liv för alldeles för många, skolbarn, dagisbarn, kollektivtrafikanter, sjukvårdspersonal mm Fortare än vi anar kommer droppen som får bägaren att rinna över. Förlåt om jag låter lite pessimistisk. Men tycker detta går att mäta med bara käslan och iaktagelse år efter år. Men iallafall, vi håller humöret uppe, vi tror på en kärleksfull långhelg! eller hur.

 6. […] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } http://www.goodbadgirl.se – Today, 10:04 […]

Lämna en kommentar

WP-SpamFree by Pole Position Marketing

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.