Det handlar om vapen och det är på allvar

Varje år skadas eller dödas mellan 15 000 och 20 000 personer av minor och oexploderad ammunition runt om i världen. Och det är främst barn och kvinnor som riskerar och blir offer. Ungefär vart tredje offer för landminor är just barn eftersom minorna är designade i olika färger och former som lockar till lek. Det leder till att de mest oskyldiga skadas, lemlästas eller dödas.

Sverige är genom Försvarsexportmyndigheten (FXM) störst i världen på vapenexport räknat per person. Under 2011 fick myndigheten hela 80 miljoner kronor för att främja vapenexporten från Sverige. Detta kan jämföras med 22,2 miljoner för 2011 som var anslagen till fredsforskningsinstitutet Sipri. Är det rimligt att Sverige som är ett fredsbevarande och neutralt land lägger 80 skattefinansierade miljoner på en myndighet som FXM?

I min värld är det inte de. Det ger snarare en perfekt bild av dubbelmoral, då all handel med vapen bidrar till militära upprustningar och väpnade konflikter. Så lägg dessa miljoner på en upprustning av den gemensamma sociala välfärden istället.

DD   DN    Miss Landmine   DN   2   3   4   5   6   SvD   2   3   4   5

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer till “Det handlar om vapen och det är på allvar”

  1. Gullvi skriver:

    Kunde inte sagt det bättre själv!

  2. PJAK skriver:

    Vad jag tycker om detta lämpar sig inte för tryck. Bäst att jag är tyst därmed.

Lämna en kommentar

WP-SpamFree by Pole Position Marketing

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.